Firmamıza yurdumuzun çeşitli yerlerinden gelen
Numunelerin, buğday kalitesini ve özelliklerini belirlemek amacıyla
Laboratuarımızda hektolitre, rutubet, gluten, gluten indeks, düşme
sayısı, sedimantasyon gibi bazı ürün kalite kontrol testleri
yapılmaktadır. Laboratuar sonuçlarına göre, alım ve depolama koşulları
programlanır.
Farklı kalite ve özellikteki buğdaylar, üretimi planlanan un'un cinsine
göre, Gıda Mühendislerimizce dozajlama makinelerinde karışım oranları
ayarlanmaktadır. Teknolojinin tüm olanaklarından yararlanarak; hava, su,
titreşim, ağırlık, renk farkı vs. gibi parametreleri ile Buğdayın
temizlenmesi işlemi gerçekleştirilmektedir.
Temizleme İşlemindeki amaç; kaba pislikler, yabancı maddeler, kırık
buğdaylar, taşlar gibi üretim esnasında bulunmaması gereken materyalleri
ayırmaktır. Bu tür yabancı maddeler ve onların bileşimleri, buğdayın
bileşiminden farklı olduğu için unun rengini, bileşimini ve ürün
kalitesini bozmaktadır.
Dane suyu miktarının ayarlanması yani tavlama işlemi buğday tanesine
belirli miktarda ve sürede ortama su ilave etmek sureti ile
yapılmaktadır. Ancak Danenin İstenen su miktarını absorbe etmesi zaman,
sıcaklık, buğdayın fiziksel yapısı ve nem miktarına bağlıdır. Uygun
koşullarda yapılan tavlama işlemi ile istenilen düzeye çıkarılan dane su
miktarı, buğdayı öğütmeye elverişli duruma getirir. Tavlama işlemi ile
kabuğa yumuşaklık ve elastikiyet verilir.
Temizlenmiş ve Tavlanmış buğday, vals adı verilen makine'ye (soğutulmuş
çelik silindirler) gelir ve öğütme işlemi başlar. Öğütülme işlemi, vals
lerde unu kepekten sıyırma ve irmikleri un haline dönüştürme ve
devamında, hava ile taşıma sistemi yardımıyla değişik mikronlardaki
eleklere ulaştırılarak tasnifi işleminin bütünüdür.Üretilen un,
özelliklerine göre sınıflandırılarak hijyenik ortamlarda depolanır.